Reflü nedir?
En sık rastlanan ve bilhassa yaşadığımız ülkede de birçok bireyde süreğenleşen hastalıklardan biri olan reflü, bir mide hastalığıdır. Midenin içerisinde bulunan asidin normal şartlardan daha çok üretilmesinden sonra reflü ortaya çıkmaktadır. Bu asidin artması yenilen yiyecek ve içeceklerin türüne bağlıdır. Mide asidini arttıran yağlı, asitli ve kafeinli yiyecek ve içecekler çok fazla tüketildiğinde midenin içindeki asit artar ve hatta bu zararlı gıdaların sık sık tüketilmesi mideyle yemek borusu arasındaki kapakçığın fonksiyonlarını yerine getirmesini sağlayan “özofagus” adlı kasın fonksiyonelliğini azaltarak bu asidin mide dışına çıkmasına neden olur. Bu tip durumlar ciddi rahatsızlıklara ve hatta yemek borusunda zaman geçtikçe kanser tehlinete dahi yol açabilmektedir. Reflü hastalığı çeken bir insanın günlük hayatında konuşması, rahat pozisyonlarda oturması, rahat yemek yemesi veya ahenkası çok da mümkün olmamaktır. Hem yanma hem de ağrı birleştikçe sağlık açısından zor anlar geçirilebilmektedir.
Reflüyü tetikleyen nedenler
Yağlı gıdalar : Midenin en zor sindirebildiği gıdalar yağlı gıdalardır. Mide, vücuda giren yağlı besinleri sindirebilmek için daha çok mide asidi üretir. Bu durum da esasen yorucu bir maratonda olan midenin bir de reflüyle uğraşmasına neden olmaktadır. Bu yüzden mümkün olduğunca kızartma tekniğiyle pişirilmiş birçok gıdadan, atıştırmalıktan ve konserve yiyeceklerden uzak durmamız gereklidir.Baharatlar : Yediğiniz yemeklere katılan birçok baharat, midemizdeki asidin artmasına ve rahatsızlık geçirmemize neden olabilir.
Acı yiyecekler : Yiyeceğimiz bütün acı aRomalı yiyecekler, baharatlar vasıtası ile acı olmasını sağladığımız yiyecekler midede reflü histerilerini tetiklemektedir.
Soğan ve sarımsak : Soğan ve sarımsak gibi bitkiler her hastada olmasa da bazı reflü hastalarında reflünün başlamasını tetiklemektedir. Çünkü bu iki gıdanın içeriği midede reflüye bağlı mide ekşimelerine yol açabilmektedir.
Domates : Domates, her ne kadar diğer sağlık koşulları için çok fayda sağlayan bir besin çeşidi olsa da içerisinde bulunan yüksek asit miktarı vasıtası ile midedeyken reflünün başlamasına yol açabilir. Bu yüzden reflü hastalığı bulunanların domates, ketçap, salça ve domatesten üretilen birçok ürünü tüketmekten kaçınmaları gereklidir.
Nane : Nanenin reflü için yarattığı en büyük zarar, mideyle yemek borusu arasındaki kasın gevşeyerek asidin yanlış yerlere gitmesine neden olmasıdır. Yemek borusuna geçen asit, burada ağrı yapıcı ve yanma hissedilen durumlara neden olabilir. Mümkün mertebe nane içeren sakız, yiyecek, çay, şeker veya nanenin doğrudan kendisi tüketilmemelidir.
Başlıca saydığımız bu ürünlerin haricinde mısır cipsi, patates cipsi, çikolata, dondurma, kızartma olarak pişirilmiş birçok gıda, yağlı et ve kıyma, bütün gazlı içecekler, çay, süt, muzlu süt, portakal suyu, limon suyu, kızılcık suyu, portakal, greyfurt, limon, domates suyu, domates, şarap, likör, bira ve bütün pastane ürünler de reflü ataklarını tetikleyecek yiyeceklerdir.
Reflüye iyi gelen yiyecekler nelerdir?
Lif içeren gıdalar : Bir bireyin lif içeren gıdalarla beslenmesi, midesindeki mide salgısının ve asidinin çoğalmasını engelleyerek mide ortamını sakinleştirir. En basit lif elde edilebilecek gıdalar muz, armut, çilek, elma, kavun, şeftali gibi meyveler, lif içeren sebzeler, yulaf ezmesi, esmer pirinç, bazı makarnalar ve tam tahıllı olarak adlandırılan gıdalardır.
Sebzeler : Domates haricindeki bütün sebzeler reflü hastalarının tüketebilmesi için makuldur. Lahana, brokoli gibi içerisinde bol miktarda omega-3 bulunan sebzelerin tüketilmesi, reflü hastalarının midelerinde bu omega-3 içeriklerinin asitlenmeye ve salgının fazlalaşmasına engel olabilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, bu sebzelerin tüketilirken herhangi bir yağla pişirilme prosedürüne maruz bırakılmamasıdır. Mümkün olduğunca salata biçiminde veya diğer ana yemeklerin yanısıra garnitür biçiminde tüketilmelidir.
Reflüye iyi gelecek diğer gıdaları kısa bir liste durumunda sıralamamız gerek görülürse; patatesi fırınlayarak veya haşlayarak yemek, havuç ve fasulyeyi fırınlayarak veya haşlayarak yemek, yağsız kıyma veya yağsız tavuk eti yemek, fırında veya buğulama biçiminde balık yemek, beyaz peynir, krem peynir, soya peyniri, kepekli ekmek, ekmek, mısır ekmeği, beyaz pirinç ve yumurta akı da yemek reflü hastalığımıza iyi gelecek yiyeceklerdir.
0 yorum:
Yorum Gönder