Reflü nedir?
Reflü, zaten ciddi bir mide hastalığıdır. Reflü hastalığının nasıl gerçekleştiğini şöyle açıklayabiliriz; yediğimiz yiyecekler yemek borusunun sayesinde mideye iner. Burada yemek borusuyla midenin bağlantı kurduğu yerdeki kapakçıkta bir takım aralanma problemlerinın olması ve midenin içerisinde bulunan suyun ve asidin yukarı doğru çıkıp yemek borusuna kaçması reflü hastalığını oluşturur. Reflü hastalığına sahip olan kişilerde hastalığın uzun süre devam etmesi durumunda midenin bünyesindeki asitli yapı, yemek borusuyla sürekli temas durumunda olacağından yemek borusunda tahriş olma durumları başlar. Eğer yemek yediğiniz öğünlerden sonra ağzınıza acı bir tat geliyorsa sizde de reflü problemu bulunuyor demektir. Bazı durumlarda kapakçığın haricinde midedeki asitli sıvının oranının artmasıyla asidin kendi kendine yukarıya çıkması durumu da yaşanabilmektedir. Böylelikle yine reflü hastalığının tipik sorunları görülebilmektedir. Dünya geneline bakıldığında çok yaygın hastalıklardan biri olan reflü, bilhassa bizim ülkemizde de beslenme alışkanlıklarından ve mideye zararlı çoğu besinin ve maddenin sık sık kullanılmasından sık sık görülen hastalıklardan biri niteliğindedir. Oran olarak verilmesi gerek görülürse, Türkiye’de her 5 erişkin kişiden birinde reflü hastalığı ortaya çıkmaktadır.
Reflünün zararları nelerdir?
Reflünün insan metabolizmasına verdiği başlıca zararları şöyle belirtebiliriz;
Yemek borusunda daralmaların meydana gelmesi
Barrett özofagusu
Yemek borusunda iltihaplanmaların meydana gelmesi
Boğaz bölgesinde, dişlere ve ciğerlere bağlantılı olan solunum yolunda hasarların meydana gelmesi
Bu saydığımız zararların bilhassa ileriki yaşlardaki bireylerde meydana gelmesi, normal etkilerinden daha ağır etkiler meydana gelmesine neden olabilmektedir. Yaş aralığı yüksek olan kişilerde yemek borusundaki iltihaplanmalar daha ileri boyutlara taşınabilmekte veya kas yapısının fonksiyon kabiliyetini yavaş yavaş yitirip fonksiyonsuzlaşmaya başlaması gibi zor durumlarla karşı karşıya kalınma durumu artabilmektedir.
Yemek borusunda daralmaların meydana gelmesi : Reflü hastalığı yüzünden artık iyice yıpranmış durumda olan yemek borularında, zaman içerisinde bir takım daralmalar meydana gelebilmektedir. Bunun sonucunda da kişi yutkunmakta güçlük çeker. Ancak bazen bu daralmaların yaşanması hastalık belirtilerinin nadirleşmesine de neden olur zira daralan kısımlardan daha çok yukarıya çıkamayan mide asidi, yemek borusunda reflüden kaynaklı zararların daha az seviyeye inmesine neden olabilmektedir.
Barrett özofagusu : Barrett özofagusu hastalığına sahip birisinde, yemek borusu bölgesindeki hücreler diğer hücrelere nazaran daha anormal değişikliklere maruz kaldığı için mide ve yemek borusu kanseri riskleri görülebilmektedir. Bu hastalık reflü hastalığına sahip olan kişilerin yüzdesine baktığımızda yüzde onluk bir kesimde görülebilmektedir. Barrett özofagusu hastalığındaki en büyük tehlike, bilinen reflü hastalığı sendromlarının gözlemlenememesidir. Bilinen en büyük gerçek, bu hastalığın alkol kullananlarda, sigara kullananlarda ve obezite hastalarında daha fazla ortaya çıktığıdır. Bu hastalıkla aynı düzlemde reflü belirtilerinin de başlamasının sonrasında hiç geciktirmeden bir uzman denetimine gidilmesi gereklidir.
Yemek borusunda iltihaplanmaların meydana gelmesi : Mide asidinden kaynaklı olarak meydana gelen yemek borusu zedelenmelerinde, yemek borusunun üzerine “erosive esophagitis” adı verilen iltihap bölgeleri oluşur. Bu tip iltihaplanmalara sahip olan bireylerin bir kısmında kanama tepkiları da görülebilmektedir. Durumun kanamalı hale gelip gelmediği hastalık neticesinde istifra ettikten sonra daha basit anlaşılmaktadır. Durum çok ciddi tıbbi müdahale istediğinden en çabuk biçimde uzmanlarca kontrol altına alınması gereken bir durum niteliğindedir.
Solunum yollarında hasarların meydana gelmesi : Daha tam anlamıyla neden-sonuç ilişkisi belirlenemese de astım hastalığıyla reflü arasında bir bağlantı olduğu söylenmektedir. Reflü hastalığında meydana gelen yemek borusuna asit kaçma durumlarından kaynaklı, bünyenin bağışıklık sisteminde astım hastalığının meydana gelmesine neden olabilmektedir.
Reflü hastalarının yapması gerekli olanlar nelerdir?
Eğer fazla kilolarınız varsa kesinlikle bir uzman denetiminde zayıflamanız ve olmanız gereken en uygun kilonuza kavuşmanız gereklidir.
Alkol veya sigara kullanımından tamamıyla vazgeçmeniz gereklidir.
Ağrı kesici ilaçları veya aspirini bünyesinden kaynaklı hiç denecek kadar az sıklıkta kullanmanız tavsiye edilir.
Öğünleri az sayıda tutup çok yemek yerine sıklıkla ancak oldukça az yemeklerle beslenmeniz İdealudur.
Kıyafetlerinizde kemer kullanıyorsanız katiyen midenize baskı yapacak biçimde kemeri sıkmamanız gerekmektedir.
Vücudunuzu normalden çok güç gerektirdiği için yoracak etkinliklerden uzak durmanız tavsiyelmektedir.
Akşam yatmadan önce yemek Yemeniz katiyen tavsiyelmez. Ya yemek yedikten sonra bir kaç saat bekleyip öyle uykuya dalmanız veya uykunuzun geldiğini yavaş yavaş hissettiniz andan itibaren hiçbir şey yiyip içmemelisiniz.
Soğan, sarımsak, nane, domates ve domates ürünleri, kahve, çikolata, alkollü ve asitli içecekleri tamamıyla hayatınızdan çıkarmanız gereklidir.
0 yorum:
Yorum Gönder