Erik ve kuru erik nedir?
Gülgiller familyasına ait olan erik meyvesi, yaz mevsiminde sık sık tüketilen ve çoğu kişi tarafından severek yenen bir meyvedir. Bir kaç çeşidi olan eriğin en fazla tüketilen formu yeşil renkte ve ceviz büyüklüğünde olanıdır. Üzerindeki yeşil kabuğu soyulmadan tüketilen eriğin tadı da genellikle ekşimsi olmakla beraber daha tatlı yeşil erikler de vardır.Eriğin ana vatanı Anadolu olarak bilinmektedir. Geçmiş yüzyıllardan itibaren Anadolu’dan savaşlar ve göçler doğrultusunda bir biçimde diğer coğrafyalara da taşınmış ve o bölgelerde de yetişme imkânı bulabilmiştir. Yetişme koşullarını mümkün kılabilecek her ortamda yetişebilen erik, bahar aylarında yetişkinlaşmaya başlamaktadır. Erik ağacının bahar mevsiminde ilk verdiği ürüne “can erik” denmekte, can erik yetişkinlaştıkça “japon eriği”ne dönmektedir.
Eriğin taze olarak tüketilen bir kaç formu olmakla beraber isteğe göre kuru şeklinde de tüketilir. Kuru erik, bedenin ihtiyaç duyduğu birçok vitamini ve minerali metabolizmaya kusursuz sunmaktadır. Kuru eriğin dışında taze erik, mürdüm eriği, japon eriği, erik kompostosu veya suyu menfaatildıktan sonra erik suyu formlarında tüketilebilmektedir.
İçeriğinde bol miktarda B vitamini, C vitamini, A vitamini, K vitamini, besin lifi, potasyum minerali, bakır minerali, demir içeriği ve antioksidan içeriği bulunan kuru erik; bilhassa barındırdığı C vitamini vasıtası ile metabolizmayı hastalıklardan güvenliğini sağlamak için birebir bir ürün olma özelliği taşımaktadır. Kuru erik tüketildiği takdirde bedenin direnci çok daha çok seviyelere çıkmaktadır.
Bunun dışında kuru erik, bunun yanı sıra çok düşük bir kalori miktarına sahip olmasından, bilhassa diyet uygulamaları için çok mantıklı bir seçenek sayılmaktadır. Örnek verilecek olursa 100 gram miktarındaki kuru eriğin bünyesinde bulunan kalori miktarı sadece 45 kalori civarlarındadır.
Aynı zamanda lif bakımından da son derece zengin bir besin olduğundan dolayı uzun saatler boyunca midede tokluk hissi yaratabildiğinden kilo vermek süreçlerinde son derece yarar sağlayıcı bir besin olduğu gözlemlenmiştir.
Son olarak bilinmesi gereken bir durum da kuru eriğin, vücuda dışarıdan besinler yoluyla alınan demir mineralinin vücuttaki emilimini arttırmasıdır. Besinlerde bulunan demirin vücutta oldukça faydalı bir biçimde işlenmesini sağlayan kuru erik, bunun yanı sıra demir eksikliği yaşayan kişilere de bol bol tüketmeleri adına tavsiye edilen bir üründür.
Kuru eriğin yararları
Kuru eriğin bünyesinde bulunan potasyum minerali, sinirsel sağlığı ve kalp sağlığını güvenliğini sağlamakta etkili bir ürün olarak göze çarpmaktadır.İçeriğinde bulunan besin lifleri, vücutta sindirim sisteminin çok daha iyi çalışabilmesine katkıda bulunur.
Antioksidan etkisi vasıtası ile kişilerin hasta olma oranlarını düşürür ve genel yapıda daha korunaklı bir bünye yapısı sağlar.
İçerdiği A vitamini göz hastalıklarına iyi gelebilmekte; şayet bir kişide hiç göz hastalığı yoksa ortaya çıkmaması adına çaba gösterir yalnız şayet ki varsa (katarakt vb.) bir an önce geçmesi için çaba gösterir.
K vitamini içeriği vasıtası ile vücutta herhangi bir durumda kan pıhtılaşmasının önüne geçebilmektedir.
Aynı zamanda cildin sağlıklı bir yapıda olabilmesi adına da çok etkilidir.
Kuru eriğin en önemli etkilerinden biri de kanser hastalığına karşı koruyucu bir etki sağlayabilmesidir.
Her gün iki veya üç adet kuru erik yenilmesi dahilinde, bünyesinde bulunan magnezyum minerali ve potasyum minerali vasıtası ile karaciğer rahatsızlıkları, böbrek rahatsızlıkları, tansiyon rahatsızlıkları, Romatizmal rahatsızlıklar ve kalp rahatsızlıkları gibi rahatsızlıkların önüne geçilebilmektedir.
0 yorum:
Yorum Gönder