Sperm Üretimi erkek üreme hücresi olan testislerde gerçekleşmektedir. Bu Sperm üretimi kadınlardan farklı olarak ergenlik çağında başlayıp ölünceye kadar devam eden bi süreçtir. Kadınlarda ayda bir kez üretilen sperm erkeklerde sürekli olarak üretilebilmektedir.
Doğumdan itibaren erkekde sperm hücreleri bulunur yalnız buluğ dönemine kadar sessiz sedasız bekler bu hücreler. Ancak buluğ döneminde beyne salgılanan hormanlardan sonra sperm hücrelerinde bölünmeler başlar ve sperm üretimi başlamış olur.
Testislerde dakikada 50 ila 200 bin arasında sperm üretilir. Bu üretilen spermler epididim adı verilen kanal sistemi içerisine girer ve burada yetişkinlaşmaya devam ederler. Burada süreci tamamladıktan sonra bağımsız hareket etmeye başlar sperm bu süreç aşağı yukarı 70 gün kadar sürer.
Spermler 5-7 mikron boyunda 3-4 mikron eninde armut biçiminde, baş 2-3 mikron boyunda ve mikron uzunluğu 40-45 mikron uzunluğundadır.
Spermin Dışarı Çıkış Süreci
Cinsel uyarılma olduğu zaman sperm hücreleri, meni kesecikleri ve prostatın salgıları arka idrar yolu ve boşaltma kanalları vasıtası ile birikmeye başlar.
Birikim gerçekleşmesi için prostat içindeki mesane kısmında kapalı tutulur. Bu sayede biriken sıvılar mesane yoluyla (idrar) dışarı çıkamaz. Burada biriken sıvıya meni denir.
Cinsel uyarılma doruk noktasına ulaştığı zaman boşalma refleksi denen olay gerçekleşir. Mesanedeki iç snifker kapalıyken dış snifker açılır aynı anda idrar yolu üzerindeki boşaltma kanallarındaki kkatiyenr, hızlı ve ritmik biçimde olarak kasılırlar. bu kasılmalarla beraber meni birkaç atılım ile idrar deliğinden dışarı atılır.
0 yorum:
Yorum Gönder