Yeşil çay nedir?
Yeşil çay, günümüzde çok fazla tanınmış olmuş sağlıklı ve doğal ürünlerden biridir. Çay bitkisi olan “camellia sinensis”ten toplanan yapraklardan üretilen çay ürünü, hem yeşil çay olarak hem de siyah çay olarak aynı bitkinin yapraklarından elde edilmektedir. Yeşil çayın siyah çaydan ayrıldığı kısım, toplandıktan sonraki işlenme kısmıdır.Çayın işlenmesi sırasında yeşil çay, siyah çaydan farklı şeklinde deha az miktarda oksitlenmekte ve bu yolla bünyesinde bulunan mineraller, vitaminler ve antioksidanlar daha uzun süre korunabilmektedir.
Yeşil çay ile ilgili yapılan araştırmalar neticesinde, bu çayın ilk kez kullanıldığı tarihlerin milattan önce 3000 yıllarına kadar dayandığı bulunmuştur. Yeşil çay ile ilgili ortaya atılan hikaye; bir yeşil çay yaprağının o dönemlerdeki Çin imparatorunun önünde bulunan kaynamış durumdaki suyun içerisine düştüğü ve bu olaydan sonra yeşil çayın o bölgenin en fazla kullanılan içeceği haline geldiği yönündedir.
5000 yıl sonra günümüzde bile yeşil çay evrensel olarak en fazla tüketilen içecekler arasında yerini güvenliğini sağlamaktadır. Yeşil çayın kullanımı dahilinde en fazla bilinen yararları kolesterol seviyesini düşürmesi, zayıflamaya yardımcı olması, diş sağlığını koruması, tansiyon seviyesini normal rakamlarda tutabilmesi, kalp sağlığını koruması, damar sağlığını koruması, yaşlanma durumunu geciktirmesi, şeker hastalığına yakalanma riskini azaltması, kanser hücrelerinin vücutta oluşmasını ve kanser hücrelerinin vücutta yayılımını önlemesidir.
Yaşadığımız çayda yeşil çayın kullanımı daha fazla kadınlar arasında yaygın olmaktadır. Bunun sebebi yeşil çay zayıflatır mı sorusuna tüm uzmanların ortak görüşünde olumlu yanıt vermeleridir. Beslenme düzenine dikkat edildiğinde ve yeterli egzersizler yapıldığında, ek ürün olarak yeşil çayın da kullanılmasıyla beraber zayıflamaya çok büyük bir katkı sağladığı ve daha da önemlisi sağlıklı bir biçimde kilo verdirdiği bilinen yeşil çayın bu özelliği nedeniyle de kullanımı gün geçtikçe daha da yaygınlaşmaktadır.
Yeşil çayın yararları nelerdir?
Kolesterole etkisi : Vücutta damar tıkanıklığı oluşturan LDL adlı kolesterolün birikme olasılığını kaldıran yeşil çay, bunu yaparken bir yandan ismi “tromboz” olarak bilinen kan pıhtılaşması anormalliği nedeniyle ortaya çıkabilmekte olan damar tıkanıklığı olasılığını de ortadan kaldırmaktadır.Hipertansiyona etkisi : Metabolizmada böbrekler tarafından salgılanmış olan ve kendisinden kaynaklı hipertansiyon soruni yaşanan ACE enziminin (uzun olarak ismi “angiotension converting enzyme”dir) yarattığı bu tip kötü etkilerin önüne yeşil çayla geçilebilmektedir. Bu durumla bağlantılı olarak hipertansiyonla ilgisi olan kalp krizi riski ve inme riskini de ortadan kaldırmak adına da derli toplu olarak yeşil çay tüketmek yararlı durumlar arasında bulunmaktadır.
Bu durumu araştırma konusu yapan bilim insanları, konunun yeşil çayla olan bağlantısını çözüme ulaştırmak adına hem insanlar hem de hayvanlar üzerinde yaptıkları deneylerde yeşil çayı çay olarak değil yeşil çay özü olarak kullanmışlardır.
Antioksidan etkisi : Yeşil çayın bünyesinde bulunan kateşin maddesi, ciddi olarak antioksidan etkisi bulunan bir maddedir.Bu madde vasıtası ile kan pıhtılaşması hastalıkları, DNA hasarı sorunları, ateroskleroz hastalığı veya kanser hastalığı gibi ciddiye alınması gereken sorunlerde vücutta bulunan serbest zararlı maddelerin yok edilmesine yardımcı olmaktadır. Yeşil çayda siyah çaya göre daha fazla antioksidan bulunduğu esasen bilimsel şeklinde de ispatlanmış bir gerçektir.
Diş sağlığına etkisi : Diş çürümesine neden olan diş yüzeylerindeki bakterilerin, derli toplu olarak yeşil çay tüketilmesiyle beraber azaldığı; ağızda plak tabakasının oluşumunun ve diş çürümelerinin önüne geçilebildiği söylenmektedir. Aynı zamanda ağızda bakterilerin üremesini engel olan yeşil çayın diş eti hastalıklarının da önüne geçebilmesinden dolayı sık sık tüketilmesi tavsiyelmektedir.
Zayıflamaya etkisi : Yeşil çay tüketiminin kilo verme konusu ile ilgiliki yararları araştırılma konusu yapıldığında, yeşil çay tüketen bireylerin açlık hissinin bastırıldığı, bünyesindeki güçlü antioksidan etki vasıtası ile istenmeyen kiloları oluşturan yağları parçalayarak kilo sorununin oluşmasına engel olduğu ve metabolizmanın çalışma hızını arttırdığı gözlemlenmiştir.
Vücutta esas olarak bel bölgesinde oluşan yağlanmanın önüne geçebilen yeşil çay, kilo vermeye yardımcı olduğundan kaynaklı bunun yanı sıra kilo sorunlarınden kaynaklanan kalp ve damar hastalıklarının da önüne geçebilmektedir. Yeşil çayın zayıflamaya etkisini güçlendirebilmek adına bir yandan da derli toplu ve sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturulmalı, bir yandan da derli toplu olarak egzersizler uygulanmalıdır.
Kanser hastalığına etkisi : Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar neticesinde, günde iki bardak gibi bir rakamda yeşil çay tüketen bireylerin metabolizmalarında kanser oluşma riskinin önemli oranda azaldığı ortaya çıkmıştır. Her ne kadar görülen sonuç bu olsa da, konuy ile ilgili daha geniş kapsamlı ve daha uzun yıllara dayanan araştırmalar yapılması gerekliliğinden bahsedildiğinden dolayı şimdilik yapılan çalışmalar çok da yeterli görülmemektedir.
Konuy ile ilgili ilk yapılan çalışma Çin’de yapılmış; 500 adet birinci derece ve ikinci derece göğüs kanseri olan kadın denek kullanılmıştır. Bu çalışmanın sonucunda ameliyat öncesinde ve ameliyat sonrasında yeşil çay tüketimine ağırlık veren kadınların bir daha göğüs kanseri rahatsızlıklarının yenidenlama oranlarında ciddi düşüşler olduğu gözlemlenmiştir.
Aynı biçimde yine Çin’de yapılan ikinci araştırmada ise birçok kanser türüyle yeşil çayın bağlantısı araştırılmış; bunun sonucunda prostat kanseri, mide kanseri, kolorektal kanser, yemek borusu kanseri ve pankreas kanseri gibi ciddi kanser çeşitlerine yakalanma riskinin yeşil çay tüketimiyle beraber düşürüldüğü sonucu ortaya çıkmıştır. Gün içerisinde iki bardak olacak biçimde yeşil çay tüketen kadınların ve erkeklerin de akciğer kanseri hastalığına yakalanma risklerinin en az yüzde on sekiz oranında bir azalmaya tabi tutulduğu görülmüştür.
Yeşil çay nasıl demlenir?
Çoğu bitki çayının hazırlanma aşamasında geçerli olan etkenler aynı biçimde yeşil çayın hazırlanmasında da geçerli olmaktadır. Bir kişinin içeceği bir fincan miktarındaki çay için (bu 5 gramlık bir seviye demektir) kurutulmuş yeşil çay kullanmak yeterlidir. Yeşil çayın tadını daha iyi alabilmek için mümkün olduğunca saf su, yani klorlu musluk suyu yerine içme suyu kullanmanız daha yararlı olmaktadır.Çay için gerekli suyu kaynattıktan sonra suyun altında yanan ateşi kapatarak en az 5 dakikalık bir bekleme süreci geçirin. Suyun içindeki kaynamadan kaynaklı kabarcıkların durulduğunu gözlemledikten sonra da bardağınızın üzerinde süzgeçle yerleştirmiş bulunduğunuz yeşil çayın üzerine bu suyu ekleyin. En fazla 2-3 dakika bekletmeniz yeterli olacaktır, daha çok bekleme dahilinde çayın tadı acılaşabilmekte ve içim keyfine varılamayabilinmektedir.
Yeşil çayın zararları
Çoğu bitkisel alternatif tıp ürünü gibi, yeşil çay da kesinlikle belirli kontroller dahilinde tüketilmesi gereken ürünler arasında bulunmaktadır. Bir ürünün bünyesindeki yarardan faydalanmak adına onu çok fazla tüketmek değil, yerinde ve zamanında tüketmek en mantıklı çözüm olarak kabul edilmelidir.
Eğer günde 5 bardaktan daha çok yeşil çay tüketiliyorsa, bu durumda vücutta uyku sorunları, sinirlilik durumu, reflüden kaynaklı ağrılar, baş ağrısı sorunları, ishal sorunları, kusma sorunları, baş dönmesi soruni ve zihin karışıklığı soruni gibi daha birçok alanda bir takım sorunluluklar ve sorunlar ortaya çıkabilmektedir.
Özellikle hamile kadınların ya da yeni doğum yapmış ve emzirme halinde olan kadınların kesinlikle ve kesinlikle yeşil çay kullanmadan önce hekim tavsiyelerine danışması gereklidir. Çünkü yeşil çayın bünyesindeki kafein maddesi, kadınlara bu dönemlerde zararlı gelebilecek maddeler arasındadır.
0 yorum:
Yorum Gönder