Çene ağrısı nedir?
Gün içinde çenenizi hareket ettirdiğiniz andan itibaren kulağınıza “klik” biçiminde bir ses geliyor veya bir ağrı oluşmaya başlıyorsa, bu çenenizde ciddi bir sorun olduğunu göstermiştir. Çünkü çenenizi oynatmanıza yarayan eklemlerde meydana gelen hastalıklar; eklemlerin gıcırdamasına, çenede ağrı durumunun meydana gelmesine, ağzın istenilen düzeyde açılamamasına ve çiğneme prosedürlerinde sorunluluklar yaşanmasına neden olmaktadır.
Çenedeki eklem yapısı tıp dilinde “tempRomandibüler eklem” olarak adlandırılmakta ve oluşum yapısı disk, kas, kemik ve liflerin birleşimiyle anlatılmaktadır. Bu ortak yapıda herhangi bir sorunluluk meydana geldiğinde otomatikman dğer yapılar da bu bozulmadan etkilenebileceği için çene eklemi sorunlulukları ciddiye alınması gereken bir rahatsızlık olarak göze çarpmaktadır.
Özellikle ağız bölgesindeki diş yapısının ekleme çok yakın olması ve bunun yanı sıra boyun kısmında omurga yapısına yakın olması nedeniyle, bu bölgelerde yaşanacak rahatsızlıklar otomatikman çene eklemini de etkilemekte ve sorun yaratabilmektedir.
Günlük olarak sağlıklı bir çene eklemi 2000 kez hareket edebilmektedir. Konuşma, yemek yeme, yutma, esneme, soluk alıp verme vb. hareketler çene eklemi vasıtası ile yapılabilmektedir. Aynı biçimde bu hareketlerin yapılışı esnasında hareket eden alt çene, çene kkatiyenrının ve boyun kkatiyenrının ortak biçimde hareket etmesiyle beraber oynayabilmektedir. Bu düzende meydana gelebilecek en küçük bir hasar veya değişiklik, kesinlikle çene ekleminde bir hasar yaratmış olacak veya yaratacak olmaktadır.
Çene ağrısı yaşandığında neler oluşur?
Çene ekleminde bir rahatsızlık meydana gelip çene ağrısı yaşandığında, çene yapısı bir an yerinden fırlayacakmış gibi bir biçim veya kitlenecekmiş gibi bir biçim almaktadır. İleri düzeyde rahatsızlıklarda çene eklemi yerinden oynadığı için çene kitlenir ve kişi çenesini hareket ettiremediği için konuşamaz.Hatta esasen çenede hali hazırda bir rahatsızlık bulunuyorsa, bu kendini çok net bir biçimde konuşurken, yemek yerken, ağız kapalı olmasına rağmen uzanırken vb. durumlarda dahi belli etmektedir. Oluşan ağrı bundan dolayı ağzın açılma genişliği küçülür, ağız kıpırdattırıldıkça çene bölgesinden ses gelir.
Çene ağrısının yaşanmasına neden olan çene ekleminde meydana gelen ani fonksiyon sorunluluklarında; örnek olarak çene ekleminin aniden yerinden oynayıp çıkmasıyla beraber kişi netlikle ağzını kendi çabasıyla kapatamaz ve hem ağrılı bir süreç geçirdiği gibi hem ağzı olduğu gibi açık kalır. Öyle bir durumda kesinlikle bir diş doktorune acilen gidilip çenenin yerine oturtturulması gerekir.
Bu süreçten sonra da kişi aynı biçimde büyün ağız hareketlerine dikkat etmeli, ağzını çok açacağı (esnemek gibi) durumlardan fedakarlık edip artık ağzını daha az açmalı, yeme içme hususlarında yavaş bir biçimde hareket edip yavaş çiğnemeli veya çeneyi sürekli hareket ettirecek sakız çiğneme prosedürlerinden kaçınmalıdır.
Çene ağrısı nedenleri
Çene kanseri : Kanserli yapıdaki hücreler alt çenede ve üst çenede oluşmaya başlayıp bütün vücudu etkisi altına alabilmektedir. Çenede yaraların çıkması, yumruların oluşması, uyuşmaların yaşanması ve doğal olarak çene ağrısının meydana gelmesi çene kanserinin belirtilerindendir.
Kalp krizi : Kalbin kendi yapısında acı hissedilebilecek herhangi bir reseptör bulunmadığından bir kalp krizi anında kalp kendine yakın olan diğer bölgelere acı sinyalleri göndermektedir. Bu bölgeler de genellikle çene bölgesi ve sol kol olmaktadır. Bu yüzden kalp krizi geçirildiği zaman çenenin sol bölgesinde ağrı hissedilebilmektedir.
Tetanoz : Vücutta tetanoz bakterisinin bulunması, çenenin kitlenmesine neden olabileceğinden çene ağrılarına da neden olabilir. Bu tip durumlarda çene kasıldığından dolayı hem yutkunmak hem de ağzı açmak ağrılı bir süreç halindedır.
Çene eklemi disfonksiyonu : Çene eklemi denilen kısım, alt çenenizin kafatasınıza bağlandığı bölgedir. Üst çenenin hareketsiz kalmasının yanısıra alt çenenin istenilen yapıda hareket edebilmesinin sağlanması çene eklemi vasıtası iledir. Ancak çene ekleminde de meydana gelebilecek bir hasar, çene eklemi disfonksiyonu denilen durumu yaratmaktadır. Bu durumun meydana gelebilmesi için de 3 farklı koşul bulunmaktadır;
Miyokasfal ağrı sendromu : Çene bölgesindeki herhangi bir kasın veya kkatiyenrın sürekli olarak kasılmasıyla beraber ortaya çıkmaktadır.
Diş sıkma / gıcırdatma : Stres sahibi ve sinirli yapıdaki insanlarda görülen diş sıkma olayı, uyku süresince uzun saatlere yayıldığından ve kişiler uyudukları esnada dişlerini gıcırdattıklarının bilincinde olmadığından uzun süre sonra etkileri belli olmaktadır. Sabah uyandıklarında çene yapılarında ağrı hissetmeleri de bu yüzden olabilmektedir.
Diş yapısının kapanışında sorunluluk : Dişleri yamuk yapıda ve orantısız biçimde ağzında bulunan kişilerde görülen ağrılanma, genellikle bir şey çiğnenirken veya bir şey konuşurken ortaya çıkmaktadır.
Çene ağrısı tedavisi
Çene ağrısı tedavilerinde hekim ve hastanın beraber yürüttükleri süreçlerde, hastanın durumunun kritikliğine göre tercih edebilecek birçok tedavi tekniği vardır. Kısaca bu tedavi teknikleri ve yapılacaklar ise şöyledir;
Fizik tedavi : Ağız açıklığının sağlanabilmesi ve çene kkatiyenrının gevşetilebilmesi adına ağrıyı da kontrol altına almak amaçlı yapılan tedavi biçimidir.
Psikoterapi : Çene ağrısına neden olan psikolojik etmenler varsa ortadan kaldırılmaktadır.
Ev egzersizi : Hastaya çene ağrısı için evde yapması gereken kolay egzersizler ve bunun haricinde günlük hayatında da dikkat etmesi gerekli olanlar öğretilir.
İlaç tedavisi : Diş doktorlerinin tavsiyesi dahilinde kullanılacak ağrı kesiciler, antidepresanlar ve kas gevşeticiler bu tedavi türüne örnek teşkil etmektedir.
Splint : Ağızın kasılmasını önleyici bir aparat olan splintler, gece ahenkadan önce alt çeneye takılarak sabaha kadar çenenin kasılmasını ve diş gıcırdatmayı engellemeye yardımcı olmaktadır.
Manipülasyon : Eklem diskinin oynamasıyla beraber meydana gelen çene kitlenmelerinin açılabilmesinde veya kasılmış yapıdaki kkatiyenrın gevşetilmesi amacıyla uygulanmaktadır.
0 yorum:
Yorum Gönder