Dil ülseri nedir?
Halk arasında daha fazla “aft” veya “uçuk” olarak isimlendirilen dil ülseri, tıbbi şeklinde de “aftöz ülser” olarak adlandırılmaktadır. Kendini belirli etme biçimi dil üzerinde çıkan beyaz veya sarı iltihap birikintisi tarzı noktalanmalardır. Genelde bu renklerde görülen ülserlerin gittikçe pembemsi bir renge sahip olmaya başlayanları kanamalı iltihaplar yapabilmektedir. Ağızda en fazla dil üzerinde, dil kenarında ve dil altında görülen bu yaralar; bunun haricinde yanak içlerinde veya damakta da oluşabilmektedir. Bazen bir tek yara olarak kendini gösteren ülserler, bazen da çok sayıda yara olarak yan yana çıkabilmektedirler. En sık ağız bakımına dikkat etmeyen kişilerde ortaya çıkan dil ülseri, kendisine çok dikkat edilmediği taktirde ağız kanserine kadar çok ciddi problemler meydana getirebilmektedir. Boyutları 1 santimden bile ufak olan bu ülserler, daha büyük ve geniş boyutlarda da meydana gelebilirler yalnız boyut olarak büyüdükçe daha tehlikeli hale gelmeleri gibi bir durum yoktur. Zaten bu yaraların çoğu kısa bir süre içerisinde kendiliğinden iyileşmektedir, dikkat edilmesi gereken ülserler sürekli yenidenlayan ve aynı sorunları yaşamanıza neden olan ülser yaralarıdır. Bu tip durumlarda kesinlikle bir hekime başvurmanız ve bu yaraların altında yatan asıl nedenini öğrenmeniz gereklidir.
Dil ülseri nedenleri
Yetersiz yapılan ağız bakımı : Dil ülserine neden olan en önemli nedendir. Dilinizin ülserin çıkmadan kısa bir süre daha önceden yara alması, yaranın ağzın içerisinde iyileşme sürecinde ülserin oluşması için makul bir ortam yaratabilmektedir. Bunun dışında hata sonucu dilinizi ısırmanız da aynı etkiyi yaratacaktır. Çünkü dilde bulunan herhangi bir yara, dişlerin temizlenmemesi ve diş etlerinin temizlenmemesi; ülseri oluşturacak mikropların ve bakterilerin ağız içinde gayet rahat bir biçimde yara yapabilmesine makul ortam sağlayacaktır.
Ağız kanseri : Eğer ağzınızda çıkan ülserler uzun zaman içinder geçse de iyileşmiyor, yaralar gittikçe büyüyor ve artık yeme – içme özgürlüğünüzü dahi elinizden alıyorsa o durumda diğer bir hastalıktan söz edebilmek mümkün olabilir. Ağız içinde bu tip yaraların zaman içerisinde sertleşmesi, kabuğumsu bir hal alması dil kanserinin habercisi olabilir. Eğer sizde de bir dil kanseri durumu mevcutsa, ülserle beraber bedeninuzda ciddi kırgınlıklar hissetme, ateşinizin çıkması ve lenf düğümlerinin şişmesi gibi durumlarla karşı karşıya kalmanız mümkün olabilir.
Pamukçuk yaralarının olması : Dil ülserini en fazla tetikleyen durumlardan biri de pamukçuk yaralarıdır. Ağızda oluşan kesikler, gerilimli olma durumu, besinlerin içerdiği folik asidin ve B-12 vitamininin fazlalığı, demir eksikliği ve hormonsal değişiklikler gibi faktörler pamukçuk yaralarının oluşmasına neden olan faktörlerdir.
Enfeksiyon durumları : Ağızda oluşan bu tip enfeksiyonlar, bazı durumlarda dil üzerinde bazı durumlarda de ağızın çeşitli bölgelerinde ortaya çıkabilirler. Ve bu enfeksiyonlanmaların sonucunda dil ülseri meydana gelmektedir. Dil ülserine en fazla neden olan enfeksiyonlar; maya enfeksiyonu, gingivostomatit enfeksiyonu, pamukçuk enfeksiyonu, bağışıklık sisteminin bozulmasına faktör olan enfeksiyonlar, oral liken planus enfeksiyonu, bakteriyel enfeksiyonlar, viral enfeksiyonlar ve herpes simplex virüsüdür.
En çok görülen bu nedenlerin haricinde dil ülserini meydana getiren diğer nedenler ise şunlardır;
Vücutta hormonsal olarak dengesizliklerin oluşması
Genetik olarak sahip olunan özellikler
Uyku halinde kusurler yaşanması
Duygusal olarak gerilim içerisinde bulunma
Bir anda kilo kaybetmeye başlama
Herhangi bir gıdaya alerji durumu
Viral denilebilecek enfeksiyonlar geçirme
Bağışıklık sisteminin sağlığında geçici düşüşler
İçeriğinde “sodyum lauril sülfat” bulunan diş macunlarından kullanma
Turunçgiller familyasından bir besinle beslenme sırasında dilin reaksiyonme göstermesi
Kadınların sorunlı menstrual dönemler geçirmesi
Dil ülseri tedavisi
Dil ülserinden kaynaklanan ağrı durumunu ve tahriş durumunu engellemek için alınabilecek en kolay önlemler aşağıdakiler gibidir;
Dildeki veya ağızdaki ülser yasasının üzerine bal sürebilirsiniz.
Dildeki veya ağızdaki ülser yarasının üzerine hindistan cevizi yağı sürebilirsiniz.
Taze muz veya yeşil elma tüketildiğinde ülserin yok edilmesine yardımcı olmuş olursunuz.
Biraz acı verici bir teknik olsa da ülser yasası olan kişinin ağzında tuzlu su çalkalaması, iyileşme süreci için etkili bir teknik olabilir.
Ülser yaralarının bağışıklık sisteminin güçsüzlüğünden de meydana gelebildiğini göz önünde bulundurursak bağışıklığımızı güçlendirmek adına bol bol C vitamini içeren yiyeceklerle ve yoğurtla beslenmek doğru bir hareket olacaktır.
0 yorum:
Yorum Gönder