Mide kanseri nedir?
Karnın sol üst bölgesinde bulunan ve yediklerimizin içerisinde biriktiği kesecik mide organıdır. Etrafında sarılı halde bulunan mukoza zarından kaynaklı olarak bütünörlerin geliştiği midede bu nedenten kaynaklı kanser görülebilmektedir. Her oluşan bütünörün kansere neden olmayacağı bilgisini göz önünde bulundurarak kötü huylu diyebileceğimiz bütünörlerin kanser hastalığını başlattığını belirtmek mümkün olabilir. Genelde kenar kısımlarının ufak noktalarında oluşan bütünörlerle kanser hastalığına yakalanan mide organında, kanserin kendini belli etmesi çok zahmetlidir. Çünkü çoğunlukla mide kanseri kendini alelade belli eden bir hastalık olmamaktadır. Dünya genelinde en çok rastlanan hastalıklar arasında 4. sırada olan mide kanserine ülkemizde 1 yıllık süreç içerisinde aşağı yukarı olarak 20.000 kişi yakalanmaktadır. Özellikle erkek bireylerde ve orta yaşın üzerindeki kişilerde mide kanserinin görülme oranı daha çokdır. Dünyada en fazla Çin, Japonya gibi Uzakdoğu ülkelerinde ve Kosta Rika ve Kolombiya gibi Güney Amerika ülkelerinde rastlanan mide kanserinin bu tip bölgelerde daha sık görülmesinin sebebi genetiğe bağlı olarak gösterilmektedir. Ülkemizde de mide kanseri en fazla Karadeniz bölgesinde görülebilmektedir. Mide kanserinin ilk etapta kendisini belli etmemesinden mütevellit, hastalığın ilerleyen aşamalarında yavaş yavaş sorunler ortaya çıkmaya başlamaktadır. Mide bulantıları, nedensiz kusmalar, bir anda kilo kaybetmeye başlama, mide bölgesinde ağrıların başlaması, herhangi bir öğün beslenmenin sonrasında midede oluşan aşırı şişkinlik ve dışkıda kanlanmanın meydana gelmesi mide kanserinin en yaygın belirtileridir. Ancak şu noktada da önemli olan, bu sayılan belirtilerin illa kanserden değil diğer bir mide hastalığından da kaynaklanabileceği gerçeğidir. Örneğin; midedeki ağrılar ve yanmalar gastrit veya ülser gibi hastalıkların da habercisi olabilir. Bu nedenle hemen kanser hastalığına yönelik endişelere sahip olmadan önce bir uzman doktora danışarak belirtilerin tam anlamıyla hangi hastalıktan kaynaklandığını öğrenmek daha doğru olacaktır. Bunun dışında ailesinde herhangi bir kanser vakası olan bireylerin veya bilhassa mide kanseri teşhisi konulmuş yakınları olan bireylerin kendilerinde bir sağlık soruni olmasa dahi her yıl kontrole giderek kendilerinde olası kanser riskine erken müdahale şanslarını iyi değerlendirmeleri tavsiyelmektedir.
Mide kanserinin belirtileri nelerdir?
Mide kanserinin belirlenmesinde erken teşhis sürecinde herhangi bir belirti elde edilememektedir. Sadece mide kanseri riski olduğu bilinen kişilere endoskopik bir inceleme yapılmasının sonrasında kötü huylu kanser bütünörünün midede olup olmadığı teşhis edilebilmektedir. Ya da hali hazırda büyümekte olan bir mide bütünörüne sahip olan kişinin, bu bütünörünün beslenme alışkanlıklarının sonrasında bedeninde gıda akışının ve sentezinin sekteye uğramasıyla beraber belirtiler daha belirgin bir biçimde ortaya çıkmaktadır. En çok görülen mide kanseri belirtileri şöyledir;
Midede bir ağırlaşma hissiyatı
Sık sık mide ağrısı yaşanması
Kişinin sıklıkla istifra etmesi
Kişinin sıklıkla kusma nöbetleri geçirmesi
Şiddetli iştahsızlık yaşama
Şiddetli iştahsızlık sonrasında ciddi bir biçimde ve hızda kilo kaybetmeye başlama
Sürekli bir yorgunluk hissi
Yenilen öğünlerden sonra yersiz şişkinlikler ve yenilen yemeğin bünyeyi rahatsız etmesi
Kansızlık sorununin yaşanması
Doktor muayenesinde elle kontrol sırasında mide kısmında bir kütle hissedilmesi
Mideden veya bağırsaklardan kaynaklanan kanamalar (bu kanama türleri ya dışkıyla beraber atılır veya yalnızca iç kontrol yapılırken belirleme edilebilir)
Mide kanserini tetikleyen etkenler nelerdir?
Genetik etkenler : Ailesinin geçmişinde herhangi bir kanser türünden bir vaka bulunan bireyin, kendisinin de kansere yakalanma riski yüksektir.
Cinsiyet etkeni : Dünya genelinde erkekler, kadınlardan daha çok miktarda mide kanseri hastalığına yakalanmaktadırlar.
Yaş etkeni : Mide kanserinin kadınlarda da erkeklerde de en çok görüldüğü yaş 70-74 yaşları aralığıdır.
Coğrafi etkenler : Dünya genelinde mide kanseri hastalığının en fazla görüldüğü bölgeler olan Eski Sovyetler Birliği ülkeleri, Japonya, Çin ve Güney Amerika ülkelerinde yaşayan bireylerin orantılı olarak mide kanserine yakalanma riskleri de artmaktadır.
Yaşam tarzı etkeni : Çok fazla alkol kullanımı, sigara kullanımı, sık sık hazır gıdayla beslenme, sürekli fast food tarzında yiyecekler tüketme, füme gıdalarla beslenme ve sebze meyve yeme alışkanlığı edinmeme büyük ölçüde mide kanserine yakalanma riskini arttırmaktadır.
Kan grubu etkeni : A grubu kan yapısına sahip olan bireylerin mide kanserine daha sık sık yakalandığı söylenmektedir.
Sağlık etkeni : Kişilerin gastrit, ülser, uzun soluklu mide enfeksiyonları, kansızlık ve mide poliplerine sahip olma gibi hastalıkları varsa, bu hastalıkların kişinin mide kanserine yakalanma riskini arttırdığı söylenmektedir.
0 yorum:
Yorum Gönder